Petra Kjellman om hur du kan lindra din Rosacea

Hör Hudspecialist Petra Kjellman på Nyhetsmorgon 2022-05-24 om hur du kan lindra din Rosacea och Perioral Dermatit.

 

Rosacea är en sjukdom som ökar och tillståndet är vanligare hos kvinnor än hos män. Vid den vanligaste formen, papulopustulös rosacea, får man akneliknande utslag ofta på näsan och kinderna men även pannan och hakan kan drabbas. Ibland syns rikligt med brustna blodkärl (telangiektasier) på näsa och kinder. En annan variant, erytematös rosacea, ger mer en påtaglig generell, närmast konstant ansiktsrodnad. Orsaken är en genetisk benägenhet men olika triggerfaktorer spelar roll för att utlösa eller försämra rosacea varav de vanligaste är sol, stress, alkohol och värme eller annat som gör att kärlen i ansiktet vidgas och man blir röd.

 

Vid det med rosacea besläktade tillståndet perioral dermatit har man små, små utslag runt hakan och munnen, som ofta kliar eller svider, ibland sitter de vid näsvingarna eller runt ögonen. Detta tillstånd är starkt kopplat till stress men även alltför ivrig ansiktsvård kan också leda till obalans och perioral dermatit.

 

Vi har stor vana av att behandla rosacea och perioral dermatit med både lokalbehandling (krämer) och olika former av tabletter och behandlingen anpassas individuellt.

 

Behandling Rosacea:
– Salvor: Finacea (azelainsyra), Soolantra (ivermektin), Rozex/Rosazol (metronidazol)
– Tabletter: Tetralysal
– Övrigt: Mirvaso (brimonidin), Laser/IPL, Isotretinoin

 

Behandling Perioral Dermatit:
– Salvor: Soolantra (ivermektin), Elidel (pimekrolimus), Rozex/Rosazol (metronidazol), Svavel i Essex
– Tabletter: Tetralysal

 

Se klippet här